Arbeidsrecht: ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet: weigeren werkzaamheden conform instructies te verrichten. 

In januari 2015 heeft het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch een uitspraak gedaan over ontslag op staande voet, waarbij het ging over het weigeren van de werknemer om aan de instructies van de werkgever te voldoen. De werkgever had het ontslag op staande voet ingeroepen omdat de werkenemer niet of onvoldoende werkte tijdens werktijden en omdat de werknemer de discussie hierover met klanten heeft besproken. Voorafgaand aan het ontslag op staande voet heeft de werkgever een bespreking met de werknemer gehad en een waarschuwing gegeven. Kort daarna is het ontslag op staande voet gegeven.

De rechtbank heeft de werkgever gelijk gegeven, waarna de werknemer hoger beroep heeft aangetekend. Het hof heeft de werknemer gelijk gegeven omdat de werkgever onvoldoende heeft bewezen dat sprake was van beide hiervoor genoemde gronden voor ontslag.  Zo bepaalde het hof dat na de waarschuwing aan de werknemer geen sprake is geweest van het niet of te weinig werken en dat de werkgever ook niet aannemelijk heeft gemaakt dat sprake was van het door de werknemer bespreken van problemen met klanten van de werkgever. De conclusie was dat de werkgever onvoldoende haar stelling met betrekking tot het ontslag op staande voet heeft onderbouwd. De werknemer heeft daarom een loonaanspraak.

Deze uitspraak laat zien dat het belangrijk is om goed bewijs te leveren van de grondslag van het aan een werknemer te geven ontslag op staande voet indien van een ontslag op staande voet situatie sprake is.

Lars Hoksbergen is advocaat arbeidsrecht te Zwolle en kan u adviseren in zaken over ontslag op staande voet.

 

This entry was posted in Arbeidsrecht. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.