Sociaal zekerheidsrecht

Sociaal zekerheidsrecht: afwijzing aanvraag bijzondere bijstand verhuis- en inrichtingskosten (uitspraak Centrale Raad van Beroep oktober 2015).

Tijdens een verblijf van een paar weken in het ziekenhuis hebben buurtbewoners de ramen van appellante ingegooid, waardoor zij naar een opvanghuis is gegaan. Daarna heeft zij een nieuwe huurwoning gekregen. In verband met deze verhuizing heeft appellante bijzondere bijstand aangevraagd in verband met verhuis- en inrichtingskosten. Deze aanvraag werd door de gemeente afgewezen met de argumentatie dat deze kosten niet voortvloeien uit bijzondere omstandigheden.

Appellante voerde bij de Centrale Raad van Beroep aan dat haar verhuizing niet voorzienbaar was. De verhuizing naar haar ziekenhuisopname moet worden aangemerkt als een bijzondere omstandigheid. De langdurige inschrijving hield geen verband met concrete verhuisplannen.

De Raad oordeelt dat de kosten van een verhuizing en inrichting van een woning tot de incidenteel voorkomende algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan worden gerekend. Die kosten dienen in beginsel te worden betaald uit het inkomen, door middel van reservering of door gespreide betaling achteraf. Dit kan anders zijn als sprake is van bijzondere omstandigheden. In deze zaak ging het niet over de vraag of de kosten waarvoor bijzondere bijstand was aangevraagd in de situatie van appellante noodzakelijk waren. Partijen waren verdeeld over de vraag of bij appellante sprake is van uit bijzondere omstandigheden voortvloeiende kosten.

Uit de gedingstukken is gebleken dat de woning is verkregen op grond van de inschrijfduur en niet vanwege een urgentieverklaring. Dat de verhuizing onvoorzienbaar was is onvoldoende onderbouwd. Appellante heeft niet aangetoond dat de vernielingen in haar woning een onmiddellijke verhuizing noodzakelijk maakten. Bovendien is niet aannemelijk gemaakt dat een krantenartikel over mensen die zich uit voorzorg inschrijven als woningzoekende, maar feitelijk niet op zoek zijn naar een andere woning, op haar situatie van toepassing is. Het verzoek tot bijzondere bijstand werd daarom afgewezen.

Lars Hoksbergen staat cliënten bij in procedures over bijstandszaken.

 

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.