Arbeidsrecht: ontbinding arbeidsovereenkomst

Ontbinding van de arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer

In een uitspraak van de rechtbank Overijssel (februari 2015) was aan de orde of de arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer ontbonden kon worden en of de werknemer aanspraak kon maken op een ontbindingsvergoeding.

De werknemer had zich in het najaar 2014 ziek gemeld. Daaraan voorafgaand was er discussie ontstaan tussen de werknemer en zijn leidinggevende over het niet behalen van de voorgeschreven omzet en het verstrekken van informatie daarover.

Wat betreft de ziekte; daarover heeft de rechter gesteld dat bij ziekte niet lichtvaardig mag worden overgegaan tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Omdat naar het oordeel van de rechter op geen enkele wijze is gebleken dat de ziekte heeft bijgedragen tot de besluitvorming van de werkgever om een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in te dienen, staat het opzegverbod tijdens ziekte niet in de weg aan ontbinding van de arbeidsovereeenkomst. 

De arbeidsovereenkomst werd ontbonden mede omdat het een kleine organisatie betrof en uit verklaringen van andere werknemers duidelijk werd dat een samenwerking tussen partijen niet meer mogelijk was.

Vervolgens was aan de orde of de werknemer een aanspraak kon geldend maken op een vergoeding. Volgens de rechter kon de werknemer niet verantwoordelijk worden gehouden voor het niet behalen van de gevraagde omzet omdat vele factoren daarop van invloed zijn. Wel werd de werknemer een verwijt gemaakt van het feit dat hij niet tijdig informatie had verstrekt met betrekking tot het niet up-to-date houden van de orderportefeuille, hetgeen voor de liquiditeitspositie van het bedrijf van belang was. Beide partijen kon zodoende een verwijt worden gemaakt wat betreft de ontstane situatie; de werknemer kreeg een ontbindingsvergoeding toegekend.

Lars Hoksbergen is advocaat in Zwolle en gespecialiseerd in arbeidsrecht. Voor vragen over ontslagrecht kunt u hem bellen op 038-8504161.

This entry was posted in Arbeidsrecht. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.