bijstanduitkering: opschorting en intrekking

bijstanduitkering: opschorting en intrekking

Een bijstandsgerechtigde mag per jaar vier weken in het buitenland verblijven met behoud van de uitkering. Bij de gemeente moet melding worden gemaakt van het verblijf in het buitenland.

In een zaak bij de Centrale Raad van Beroep was de vraag aan de orde of een verblijf van langer dan vier weken in het buitenland geoorloofd was. Appellant had zijn vakantie bij de gemeente gemeld. De gemeente reageerde en verwees naar de vier weken regel en verzocht om nadere informatie en of de plannen werden aangepast om binnen de vier weken te blijven. Appellant is door de gemeente uitgenodigd voor een gesprek na afloop van de vakantie, maar is op dat gesprek niet verschenen. De gemeente heeft direct daarna de uitkering opgeschort en opnieuw een oproep voor een gesprek aan appellant gestuurd. Ook op dit gesprek is appellant niet verschenen, waardoor de gemeente de uitkering heeft ingetrokken.

Appellant heeft aangevoerd dat hij zich in verband met ziekte heeft gemeld bij de betreffende overheidsinstantie in het land waar hij verbleef. Deze instantie heeft de ziekmelding aan UWV doorgegeven. Appellant zou verder nog met de gemeente hebben gebeld.

De Centrale Raad van Beroep heeft aangevoerd dat de gemeente bij een langer verblijf dan vier weken in het buitenland kan overgaan tot maatregelen met betrekking tot de bijstanduitkering. Het opschorten en intrekking van de uitkering valt daaronder. Appellant had aangevoerd dat hem geen verwijt treft omdat hij zich bij de gemeente ziek heeft gemeld en omdat hij zich tot een arts heeft gewend, waarna melding aan UWV is gedaan.

De beroepsgrond dat aan appellant geen verwijt kan worden gemaakt slaagt niet omdat hij niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij zich bij de gemeente ziek heeft gemeld. Hij kon daarvan immers geen stukken overleggen, hetgeen voor zijn rekening en risico komt. Dat geldt ook voor de melding van de betreffende instantie aan UWV. Omdat de (gestelde) ziekmelding een dag na de eerder opgegeven terugkeer is gedaan, mocht de gemeente ervan uitgaan dat appellant naar Nederland was teruggekeerd. De gemeente was daarom terecht tot de maatregelen overgegaan.

 

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.